Gitár Hall of Fame

Az elmúlt két évszázadban sokan, sokféleképpen járultak hozzá a gitár fejlődéséhez. A flamenco művészek indokoltan kapnak helyet a galériánkban, hiszen nagyon sok klasszikus előadót inspirálnak jelenleg is. Az alábbiakban, nem exhausztív jelleggel, bemutatunk néhány jellegzetes arcot közülük.
Elmondhatjuk, hogy a gitár a mai napig "reneszánsz" jellegű hangszer, elsősorban a gyakorló előadók képesek megérteni teljes mértékben a lehetőségeit, ezért még mindig gyakori az előadó-zeneszerző karrier. A többi klassszikus hangszernél ezek elválasztódtak, nagyjából a romantika időszakában.

Antonio Torres

(1817-1892) hangszerkészítő

Neki köszönhetjük a modern klasszikus gitár formáját. Újításai: a legyezőszerű merevítés, nagyobb test, aszimmetrikus nyolcas alak, húrgép. Munkássága máig hatással van a hangszerkészítőkre.

Francisco Tarréga

(1852-1909) előadó-szerző

A XIX. században általa kezdődik a klasszikus gitár új korszaka. Számos technikai újítás mellett igen sokat komponált könnyed, romantikus stílusban. Ma is népszerűek darabjai.

Agustín Barrios

(1885-1944) előadó-szerző

Legendás alakja a klasszikus gitár történetének. Chief Nitsuga Mangorénak nevezte magát, indián ősei iránti tiszteletből. Darabjai igen sokszínűek - bachi polifónia, a paraguayi folklór jellemzi őket.

Andrés Segovia

(1893-1987) gitárművész-tanár

A klasszikus gitár "atyja". Erőfeszítései nélkül a gitár ma egy "amatőr" zenei hangszer lenne. Sokat koncertezett, tanított, hozzájárulva ezzel a gitár nemzetközi elismertségéhez.

Leo Brouwer

(1939) zeneszerző, karmester

Gitárdarabjai ma már a klasszikus repertoár részét képezik. Zenéjét leginkább a 20 Estudios sencillos etűdökkel jellemezhetjük. Változatos latin ritmusok és dallamok jellemzik munkáit.

Roland Dyens

(1955) gitárművész-szerző

Francia gitáros-zeneszerző. A jazz- és rockzenével is kacérkodó Dyens saját iskolát vezet, ahol könnyűzenészeket oktat klasszikus gitárra. 2000 júniusától a párizsi Conservatoire-ban is tanít.

Paco de Lucía

(1947-2014) flamenco-gitáros

A legismertebb flamenco gitárművész. Nagyon sokoldalú és virtuóz hangszeres. Még Carlos Saura kultikus filmjeiben is szerepelt. Neve már életében legendává vált.

Camarón de la Isla

(1950-1992) flamenco énekes

Szuggesztív, mély érzésekkel előadott produkciói valósággal inspirálták a kísérő gitárosokat. Úgy tartják, a cantaorok közül õ volt a legnagyobb. A flamenco emblematikus figurája.