Tudás blog Kottagrafika a szemnek

INGYENES KOTTAGRAFIKAI MEGOLDÁSOK MINDENKI SZÁMÁRA

Mindenki hallott már különböző kottaszerkesztő programokról, most néhány ingyenes, de mégis profi megoldást szeretnénk bemutatni.

Itt van mindjárt a Musescore, ami kiválóan használható, sokféle formátumot kezelő grafikus kottaszerkesztő Windows és Linux platformokra. Kidolgozott menürendszer, egyszerű és könnyen megszokható kezelés jellemzi. Nem lehet nem észrevenni a hasonlóságot a Sibelius megoldásaival, de amíg a jól bevált, használható funkciókat veszik át, addig nem lehet kifogásunk ellene. Továbbá ez előny, amennyiben valaki Sibelius-szal szeretné folytatni kottagrafikusi pályafutását a kesőbbiekben. Nagyon szép kottaképet hozhatunk létre (megkockáztatjuk, hogy szebbet, mint néhány alap kottatípussal Sibeliusban vagy Finaleban), és ha ez még mind nem lenne elég, teljes értékű magyar nyelvű fordítás és dokumentáció áll rendelkezésünkre. A Music xml 2.0 valamint a MIDI import-export funkciók is nagyon hasznosak (ezek teszik átjárhatóvá a kottaszerkesztők világát), de a legfontosabb, hogy .ly formátumba is tudunk menteni. Ez pedig messze vezető programmá teszi az ingyenes kategóriában (és nem csak). A .ly fájlok ugyanis a Lilypond kottagrafikai programnyelv fájljai.

A LilyPond egy zenei kottaszedő program, amit a lehető legszebb kottakép elérésére hoztunk létre. A régi kézzel szedett kottták esztétikáját hozza közelebb a mai számítógépes nyomtatáshoz. A LilyPond szabad szoftver és a GNU Projekt része.

(forrás: http://lilypond.org/)

A 90-es évek második felében két holland srác visszasírta a digitális éra előtti gyönyörű, kézzel metszett kottaképeket és megalkották a Lilypondot, amelynek előnye a grafikája, hátránya, hogy a zenészek nem igazán értenek a programozáshoz, mégha olyan egyszerű is, mint a szóbanforgó eset. Így, tehát nagy könnyítés, hogy minimális erőbedobással alkothatunk a Musescore-al Lilypond fájlokat, amiket kicsit újraszerkesztve, csinosítgatva, megkaphatjuk a régi nyomdák hangulatát idéző kottaképünket. A Lilypond fájlok szerkesztése (némi előtanulmányok után) történhet egy egyszerű szövegszerkesztőben, de természetesen akadnak a munkát megkönnyítő célszoftverek is. Ilyen Linux alatt a Frescobaldi, amelynek fontos tulajdonsága, hogy egy gombnyomással gyorsan ellenőrizhetjük a végső kottakép eredményt, Windows alatt pedig a jEdit szerkesztő Lilypond pluginje jelenthet nagy segítséget. Természetesen az lenne ideális, ha egy grafikus kottaszerkesztő natívan a Lilypondra építené a kottagrafikai megoldását, de talán eljön ez az idő is (pontosabban létezik ilyen, a linuxos NoteEdit, de igen kezdetleges a szerkesztés és bevitel a Musescore-hoz képest). A fontos, hogy lássuk, nincs szükség többszáz dolláros szoftverekre a szép kották készítéséhez.

Musescore kottakép

LilyPond kottakép

A FELHŐ A MEGOLDÁS?

Végezetül két böngészőben használható teljes értékű szerkesztőt szeretnénk mutatni. Hátrányuk, hogy internet kapcsolat kell hozzá, de ez ma már nem lehet gond senkinek. A Noteflight és a Scorio együtt vették a fejükbe, hogy leváltják a lomha asztali szerkesztőket és bárki által bárhol, bármilyen rendszeren használható "felhős" szoftvereket fejlesztenek. Nagyon sokat fejlődtek az elmúlt években, és ha még nem is lehet kijelenteni, hogy veszélyben lenne az asztali zeneszerkesztők sorsa, azért valahol sejtjük, hogy a kezdő/haladó felhasználóknak erre van szükségük. Mindenkinek ajánljuk kipróbálásra!