Tudás blog Technológia a zenében

TÁBLAGÉPEK A ZENE SZOLGÁLATÁBAN

Noteflight: teljes értékű szerkesztő böngészőben, táblagépre optimalizálva

A számítógépes technika teljesen átalakította a zenei piacot az elmúlt évtizedekben. Mosolyogva gondolunk vissza az mp3 formátumot lesajnáló véleményekre, megjelenésekor sok szakember azon az állásponton volt, hogy nem fognak az emberek rosszabb felbontású zenét hallgatni, a CD-t semmi sem múlhatja felül. Aztán megjelentek a tömegesen kapható olcsó mp3 lejátszók, majd az ehhez kapcsolódó online zeneboltok és a rugalmatlan kiadók (a késői eszmélés miatt) nagyot buktak, sőt, úgy tűnik teljesen létjogosultságukat vesztik. Sajnos a kottaipar is majdnem beleesett a technológiai csapdába, de talán még időben eszmélt.

A közelmúltban egy digitális kottaálvány még több százezer forintba került (egy egyszerű pdf olvasóról volt szó, nem túl jó minőségű LCD képernyővel és lapozópedállal). A félelmetes iramú technológiai fejlődés azonban kitermelte azt a megoldást, ami már teljesen életképes, megfizethető és használható alternatíva a papír alapú kották kiváltására. A táblagépekről lesz szó.

Avid Scorch lejátszó iPadre - akár transzponálhatjuk is a kottákat

ANDROID VAGY iOS?

Amennyiben PDF olvasóként akarjuk elsősorban használni, tulajdonképpen egy Android rendszerrel ellátott táblagép is megfelel az igényeinknek. Mindenképpen figyeljünk a méretre (9-10 hüvelykes átmérő alatt már kényelmetlen és fárasztó a távolról olvasás) és a kijelző minőségére (itt főként a betekintési szögek fontosak, ne torzuljanak/halványodjanak a színek, ha oldalról nézzük a felületet).

Persze, rögtön felmerül a kérdés, hogy egy miniszámítógépet miért ne használnánk egyéb zenei feladatra is? Hangfelvétel, vágás, midi-szekvenszer, didaktikai programok, ezek mind hasznosak egy zenész számára. Az utóbbi felhasználáshoz azonban nem elég jó rendszer az Android, a felvételeknél és élő zenélésnél a késleltetés (latencia) okoz problémát, a minőségi szoftvereknél meg a támogatottság nincs meg a nagy cégek részéről, nem beszélve arról, hogy rengeteg gyártó hoz ki Androidos terméket, ezekre lehetetlen egységes minőségű szoftvereket alkotni.

forScore

Ezért az iPad táblagép az Appletől, iKlip rögzítővel és Bluetooth lapozópedállal egy nagyon praktikus és kényelmes megoldás minden zenész számára. Most biztosan sokan felhördülnek, hogy ez nem olcsó mulatság, de ha a használt piacon is szétnézünk, mindenki megtalálja a maga számítását. Ajánlott legalább egy iPad Air Wi-Fi-s verzió, minél nagyobb tárhellyel. A továbbiakban ehhez a készülékhez ajánlunk néhány alap szoftvert és kiegészítőt, melyekkel akár egy mini mobil stúdiót is varázsolhatunk eszközünkből.

AJÁNLOTT SZOFTVEREK


               

A forScore kitűnő megoldás: rendszerezhetjük, körbevághatjuk, jegyzetekkel is elláthatjuk kottáinkat.


                

Avid Scorch - elsősorban kompatibilitása a Sibelius szerkesztőprogrammal emeli ki a mezőnyből.


               

GarageBand - alapszoftver az Apple-től, minden táblagépes zeneszerkesztő ősatyja.


                

NotateMe - intuitív fejlesztés a Neuratrontól, kézírással (ujj vagy stylus) készíthetjük el a kottákat


               

Scorio - iPadre optimalizált szerkesztő, a webes verzió is ajánlott használatra!


                

Cubasis - senkit ne ijesszen el az ára, hiszen egy teljes értékű stúdiószoftverről van szó! Ha nem akarunk komolyabb projekeket, még mindig ott a GarageBand, ami új gépre ingyenes.


               

ProTuner - általános hangszerhangoló, minden zenész alapkelléke.


                

The Orchestra - didaktikai szoftver a szimfonikus zenekar hangszereinek bemutatására.

AJÁNLOTT KIEGÉSZÍTŐK

iKlip rögzítő az IK Multimediától, mikrofon- vagy kottaálványhoz.

Xkey - 25 billentyűs, könnyen hordozható dinamikus MIDI-billentyűzet

PageFlip: Bluetooth lapozó, színpadi kottaolvasáshoz

Kiváló USB-mikrofonok: Blue Snowball, Yeti és Samson G-Track - utóbbi kettő akár stúdiómunkához is

A fenti példákon keresztül is láthatjuk, hogy széles a lehetőségek tárháza a zenei felhasználás terén. Ha USB mikrofont, MIDI billentyűzetet szeretnénk csatlakoztatni, ne feledjük el beszerezni a szükséges átalakítót: az Apple Camera Connection Kit USB kábele nem csak kamerák csatlakoztatására jó, hanem az említett eszközöket is kiválóan kezeli.